Skip links

Adalet Partisi Sözcüsü Av. Necati Yıldırım’dan uyarı!

Adalet Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Avukat Necati Yıldırım yaklaşan genel seçimler öncesi çok önemli uyarılarda bulundu. Yıldırım ; “Anayasa hükümleri çok açık ve nettir. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ancak ve ancak TBMM tarafından 3/5 çoğunlukla seçimlerin yenilenmesine karar verilir ise 3. kez aday olabilir. Bunun dışındaki her durumda adaylığı Anayasaya aykırı olacağından, aday olamaz, seçimlere giremez.” dedi.

Şöyle ki;

MADDE 11- 2709 sayılı Kanunun 116 ncı maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.        “H. Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanı seçimlerinin yenilenmesi MADDE 116- Türkiye Büyük Millet Meclisi, üye tam sayısının beşte üç çoğunluğuyla seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. Bu halde Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır. Cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır. Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde, Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir. Seçimlerinin birlikte yenilenmesine karar verilen Meclisin ve Cumhurbaşkanının yetki ve görevleri, yeni Meclisin ve Cumhurbaşkanının göreve başlamasına kadar devam eder. Bu şekilde seçilen Meclis ve Cumhurbaşkanının görev süreleri de beş yıldır.” Anayasanın 116. Maddesinde de ancak meclis seçimlerin yenilenmesine karar verirse yalnızca bu durumda ancak 2. Dönem seçilmiş Cumhurbaşkanı 3. Dönem için aday olabiller. Burada yasa sadece TBMM nin 5 te 3 çoğunluğuyla seçimlerin yenilenmesi halinde ancak 3 kez aday olma imkanı veriyor. Cumhurbaşkanı kendisi seçimlerin yenilenmesine karar verirse 3. Kez aday olamaz.

Adaylık ve Seçimi (Madde 101) “Cumhurbaşkanı, kırk yaşını doldurmuş, yükseköğrenim yapmış, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip Türk vatandaşları arasından, doğrudan halk tarafından seçilir. Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir” Bu madde çok sarihtir, muğlak ve yorum gerektiren bir ifade değildir. Yani Anayasanın 101.maddesinde açtıkça “ … Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir” demektedir. Yani yasanın lafzı çok sarih olduğu için yorumla anlamı değiştirilemez.! Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir. Yani eski yeni önceki veya sonraki diye bir ayırım yapmadan bir kimse ikiden fazla seçilemez diyor. Bunu yorumla değiştirip önceki Cumhurbaşkanını kapsamaz, önceki seçim sayılmaz, bu maddenin eski Cumhurbaşkanlarını kapsamadığı şeklinde yorum yapmak yasa tekniğine, yasanın lafzına, Anayasanın açık hükmüne aykırıdır, böyle bir yorumu hukuk kabul etmez.

Leave a comment

This website uses cookies to improve your web experience.